Ett litet smakprov
Conny rusar söder ut ned för Main Street Gibraltar. Blåslagen och blödande från några sår samt med lätt sönderrivna kläder. Han når svettig och andfådd Cable Car station och armbågar sig fram genom köerna av turister som skall ta linbanan upp till The Roock. Tumult uppstår när människor skyfflas åt höger och vänster under det att Conny närmar sig den väntande Gondolen. De två turistpoliserna som vaktar ställer sig i vägen för att hindra att Conny kommer ombord och för ett ögonblick blir han villrådig. Men så kommer han ihåg att han har ett visitkort från en utredare vid Gibraltar International Crime Investigation i innerfickan på sin Catalinajacka och slitet fram det.

Med myndig röst beordrar han poliserna att flytta sig för, som han utger sig för att vara nu, GICI polisen, och att han måste upp till entrén till lednings- och kommandocentralen för USA och NATOS atomdrivna kärnvapenbestyckade ubåtar i Atlanten.
Poliserna släpper villrådigt ombord honom som sista passagerare och linbanan startar direkt. Väl uppe börjar han rusa nedför den vindlande serpentinvägen längs Signal Station Road ned till Charles Vth´s Road och viker av på den spikraka diagonala vägen till entrén till en av världens hemligaste och viktigaste kommandocentraler. Nästan framme kommer han ikapp en man, den han jagar, vilken han brutalt slår ned bakifrån och samtidigt kastar sig över. Vilt tumult uppstår och militärpolisen från vaktcentralen vid entrén rusar mot de båda kombattanterna. De känner direkt igen den man Conny attackerat, som en av anläggningens anställda, en av de hyperviktiga specialutbildade ledningsoperatörerna. Conny slås till marken av militärpoliserna och slocknar för ett ögonblick, under det att han släpas till arrestlokalen.
Han kvicknar till och försöker på alla sätt att få militärpolisernas uppmärksamhet att kontakta deras ledning för att bekräfta att de måste stoppa operatören. Conny har information och kontakter som utvisar att denne genom utpressning blivit tvingad att placera en bomb inne i ledningscentralen. Detta för att med hot om detonation av denna ta kommandot över ledningen av atomubåtar bestyckade med interkontinentala kärnvapenraketer av den toppmoderna MIRV klassen.
Detta agerande är i sin tur en utpressning på västmakternas, NATOS och INTERPOL´s ansträngningar att inte försöka stoppa en enorm vapenaffär som bland annat omfattar utrustning och centrifuger för anrikning av uran för tillverkning av taktiska kärnvapen.                     I händerna på några av världens störta narkotikasyndikat och diktatorer skulle antalet kärnvapenmakter eller innehavare gå från hanterliga 7 till fullständigt ohanterliga och okontrollerbara 30 innehavare, dessutom och därmed såväl möjlighet som vilja att utöva utpressning på resten av världen.
 

Omslaget visar utsikten från "The Rock"

Ett smalt sund och i den nära fjärran, det exotiska Marocko i det mytiska Afrika.

Det är detta det kommer att handla om. Här, just här avgörs Europas framtid om åtta månader.

För...den 29:e mars kl 23.00 är BREXIT planerat att träda i kraft. Om, om det sker, ändras Europa på ett sätt ingen idag med trovärdighet kan säga sig veta.

Men...för att det ens skall bli ett avtal krävs att alla de övriga 27 medlemsländerna skriver under.

Och...de som under senare år, som jag, haft förmånen att följa Spansk politik, vet att en fråga alltid överskuggar valrörelserna..
Gibraltar åter till Spanien.

Churchill sa, så länge det är Apor på klippan kommer den att tillhöra Storbritannien. Litet märkligt villkor, men ändå. 
Därför...någon Spansk regeringsföreträdare kommer ALLDRIG att skriva under BREXIT-avtalet, med mindre än att Gibraltar överlämnas till Spanien. Vilket i det upphetsade nationalistiska Storbrittanien är uteslutet.
 
Gibraltar kommer att gå från ett exotiskt namn som de flesta bara har rudimentära kunskaper om, till den pivot som Europas framtid balanserar på. Det kommer att vara enormt omskrivet och rapporterat om i massmedia månader före utträdet.

GIBRALTAR PAPERS är namnet på min kommande roman. Påpassligt lanserad nästa vår. Du kommer att få uppleva hur affärer görs i skatteparadis, där miljöerna utgörs av extrema lyxbilar, luxuöst inredda kontor med vidunderlig utsikt, befolkade av "det vackra folket". Skyddade av säkerhetspersonal rekryterade från världens främsta elitförband. Här görs affärer med i hemlandet oskattade pengar för varor och tjänster som inte tål närmare granskning. Här, och i liknande skatteparadis hanteras 1/8:del av världens ekonomi. Egentligen finansierar de den internationella kriminalitet som världens länder sedan spenderar enorma summor på underrättelse, tull, polis och ytterst militär, för att stoppa.

Följ med mig, och bokenshuvudperson Conny Hillblaster in i en värld Du aldrig trodde existerar, och förstå varför Europa, som vi känner det idag, balanserar på klippan.
Apor eller inte.